Ons bekken is zo veelomvattend! Het heeft effect op alle omliggende organen en vormt bovendien de basis van ons bewegingsapparaat. Onze bekkenfysiotherapeut Dieuwke Botschuijver-Sellmeijer helpt net zo vaak mannen als vrouwen, maar ook voor kinderen kan zij het verschil maken bij bijvoorbeeld plas- en ontlastingsproblemen. Veel bekkengerelateerde klachten zijn fysiotherapeutisch goed te behandelen. En dat heeft vaak grote betekenis voor patiënten.

Met de volgende klachten kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut:

  • urineverlies wanneer u hoest of lacht;
  • steeds vaker naar de wc moeten;
  • urine niet goed kunnen ophouden;
  • ongewild winden laten;
  • obstipatie (moeilijke stoelgang);
  • pijn bij het vrijen;
  • erectiestoornissen;
  • pijn in de lage rug, bekken of liezen;
  • verzakkingsklachten;
  • bekkenpijn tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

En ondergaat u binnenkort een operatie in het bekkengebied, dan kan de bekkenfysiotherapeut van toegevoegde waarde zijn voor een sneller en beter herstel.

Oefeningen en adviezen

De oefeningen en adviezen die de bekkenfysiotherapeut geeft, zijn goed in te passen in het dagelijkse leven. Door regelmatig te trainen en u bewust te worden van uw bekkenbodemspieren, verdwijnen klachten of worden ze beter beheersbaar. Dieuwke geeft niet alleen advies over de juiste houding, het gebruik van de bekkenbodem, toilethouding- en gedrag, maar ook bespreekt ze hygiëne, voeding, vochtinname en verbandmiddelengebruik.

Werkwijze

Tijdens het intakegesprek bespreekt u uw klachten met de therapeut. Zij zal u vragen stellen over uw toiletgedrag en andere zaken die samenhangen met plassen, ontlasten en seksualiteit. Daarnaast is het voor haar belangrijk om meer te weten te komen over uw algemene gezondheid, uw ziektegeschiedenis, uw werk en uw dagelijks leven. Ook gebruikt zij de gegevens van uw verwijzer.

Op haar beurt informeert zij u over het bekken, de bekkenbodemspieren en de verschillende functies. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Als dit is afgerond, maakt Dieuwke een behandelplan, dat oorzaken en gevolgen van uw klacht aanpakt. In een tweede afspraak volgt eventueel een inwendig onderzoek. Dit gebeurt natuurlijk in samenspraak met u.

Behandeling urine-incontinentie wordt vergoed!

Voor mensen die hun urine-incontinentie willen aanpakken, is er goed nieuws: deze behandeling wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Voor overige fysiotherapeutische behandelingen dient u aanvullend verzekerd te zijn.

Verwijzing

Verwijzing vindt veelal plaats via de huisarts, medisch specialist, psycholoog, seksuoloog of verloskundige. U kunt zich echter op grond van de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) ook rechtstreeks tot ons melden.

Meer lezen over bekkenfysiotherapie, de behandeling en de werkwijze? Of heeft u een vraag aan Dieuwke? U kunt haar maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag bereiken via 0343-441690. Ook kunt u haar een e-mail sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..