LNB Pijntherapie: teamwork tussen patiënt en therapeut

“Pijnklachten vallen voor 90 procent te verhelpen of verminderen”, is de ervaring van LNB Pijntherapie-grondleggers Liebscher en Bracht. Begin 2013 bekwaamde onze manueel orthopedisch therapeut Job van Veldhuijsen zich in deze leer, die zowel artsen en natuurgeneeskundigen als fysiotherapeuten toepassen. Hij is onder de indruk van het positieve effect op zijn patiënten met chronische pijnklachten, zoals hoofdpijn, hielspoor, fibromyalgie, reuma, artrose, zenuwprikkelingen en chronische rugklachten. “Deze theorie heeft geleid tot een nieuwe schakel in de behandeling van chronische pijnklachten. Het mooie is dat er geen medicijn of operatie aan te pas komt.”

De grondleggers: Petra en Roland Liebscher-Bracht

Dr. Med. Petra Bracht kwam tijdens haar studie tot de ontdekking dat ze de meeste mensen niet werkelijk kon helpen. Ze specialiseerde zich daarom in de natuurgeneeskunde. Ze wilde oorzaken wegnemen en geen symptomen bestrijden met chemische middelen. In haar eigen praktijk zag ze steeds vaker mensen die aan chronische pijn leden. Ze moedigde hen aan gezond te gaan leven en eten en behandelde hen succesvol met natuurgeneeskunde. Al snel begon ze deze groep patiënten ook naar de ‘gezondheidslessen’ van haar man te sturen.

Hij, Roland Liebscher-Bracht, richtte na zijn studie werktuigbouwkunde diverse scholen op in Chinese vechtkunsten en zelfverdedigingstechnieken. Steeds meer leerlingen vertelden hem dat hun pijn aan knieën, rug of schouders verminderde of verdween sinds ze aan deze vorm van beweging deden. Dit gegeven vond Roland heel interessant. Hij onderzocht westerse en oosterse manuele therapieën en verdiepte zich in druktechnieken die gebruikt worden in de Aziatische vechtsporten. Vanaf 1987 begon hij speciale ‘gezondheidslessen’ te geven. Hoe meer Roland te weten kwam over het pijnmechanisme in ons lichaam, hoe meer hij zijn oefenstof verfijnde. Ook zijn vrouw Petra dacht en ontwikkelde mee.

Eigen inzet telt

Patiënten dienen zelf in beweging te komen om de behandeling tot een succes te maken. Naast drukpunttherapie vormt het doen van de oefeningen een wezenlijk (lees: dagelijks) onderdeel van de behandeling. De eigen verantwoordelijkheid en het teamwork tussen therapeut en patiënt spreken me erg aan”, aldus Job. “Daarnaast merk ik dat mijn achtergrond als orthopedisch manueel therapeut me helpt in het effectiever toepassen van de LNB Pijntherapie. Soms is er even meer nodig.”

Vreugde bij patiënten

Een van Jobs patiënten kon door langdurige elleboogklachten niet meer golfen. Na twee behandelingen kon hij de baan weer op. Een ander had zoveel pijn aan heup en lage rug, dat zij steeds meer beperkingen ondervond in het dagelijks leven. Na drie behandelingen sprak zij van “een openbaring” en ervoer zij veel minder klachten. “Dit verschil kan LNB maken”, vertelt Job. “En daarom ben ik heel blij dat we dit onze patiënten kunnen aanbieden.”

Meer weten?

De LNB Pijntherapie valt niet onder fysiotherapie en wordt daarom niet vergoed via de zorgverzekeringswet. Voor advies kunt u contact opnemen met onze praktijk via 0343-441690 of per e-mail: info@fysiotherapiemaarn.nl